perjantai 19. joulukuuta 2014

Jos joskus tuntuu ettei edisty yhtään

On hyvä olla olemassa treenejä pitkin matkaa videolla.
Linkin takaa avautuu video alkuvaiheen treeneistä, kun ollaan harrastettu agia ehkä pari kuukautta ja Kikillä ikää melkein vuosi.
Alkutaipaleella

Voin hyvillä mielin todeta, että omakin osaaminen on kehittynyt huimasti noista ajoista. Liikkuminen on aika paljon parempaa, ja usein ohjauskin.

Tällä hetkellä on kovin ristiriitaiset fiilikset treenaamisen suhteen. Taidan olla ihminen jonka on helpompi keskittyä vain yhteen isoon asiaan kerralla. Ajattelin fitdogin olevan tämän kauden iso juttu, nyt tuntuukin että olen haalinut itselleni toisen ison jutun puomin juoksarista. En millään pysty treenaamaan useita kertoja viikossa niin, että saisin tarpeeksi treenata fitdogin läksyjä ja toisaalta tarpeeksi puomitreeniä. Jonkinlainen kompromissi on siis tehtävä.

Mietin Silvian running contacts -verkkokurssille osallistumista. Toisaalta olishan täälläkin ihmisiä jotka ovat kouluttaneet juoksareita menestyksekkäästi. Verkkokurssille toinen vaihtoehto olisi pyytää jotain heistä koutsaamaan.

Silvian traileri juoksarivideosta tässä




tiistai 16. joulukuuta 2014

Ajatuksia herättävä Fitdog nro 3. (puomiahdistus)

 Tuntuu tosi hankalalta aloittaa kirjoittaminen leiristä, koska tuli leirin aikana ja sen jälkeen pohdittua kaikenlaista treenamisen suhteen. Lauantaina katsottiin Jennan kanssa miten boxi toimii puomilla ja vaikka torstaina olin saanut hyviä toistoja aikaiseksi, nyt ei mikään toiminut. Boxilla varmaan saisi opetettua puomin, jos sietäisi alkuun pitkään sitä että koira tulee hitaassa vauhdissa boxin kautta puomin alas. Jenna suositteli boxin kanssa puomin alasmenon tekemistä vaikka täyskorkealla puomilla. Minä taas sitten halusin saada puomiin heti vauhtia. Otettiin puomin alasmeno maahan ja siinä alkoi heti näkymään miten Kikin pitää jarruttaa osuakseen boxiin. Torstainahan Kiki ratkaisi asian niin että osui vain takajaloilla boxiin, jolloin vauhti oli hyvä. Tuolloin meillä oli puomin alas- ja ylösmeno peräkkäin putken painon päällä. Nyt Kiki tarjosi joko loikkaa boxin yli tai hidasti reilusti osuakseen boxiin. Totesin etten halua sitä opettaa hidastamaan boxiin. Mieli on sen verran muuttunut, että jos juoksukontaktiin lähtee niin silloin koiran pitää tulla täysiä. Ja haluan opettaa sen menemään täysiä rennolla laukalla, jotta askel pysyy aina samana. Lisäksi todettiin että teen mielummin myös treenin paloina, eli aloitan flatworkina. Tässä nyt lyhyesti kaikki mitä läpikäytiin ja minkä perusteella päätin hylätä boxin puomin opettamisessa niine hyvineen.

En edes heti treenin jälkeen tajunnut miten kaikki mun aiemmat suunnitelmat kaatuivat. Olin ajatellut että lähden puomiprojektiin, jos boxi toimii koska silloin pääsen helpommalla. Treenin jälkeen muutama kysyi että enhän nyt ole masentunut. Sillä hetkellä en ollut. Nyt kun todellisuus on iskenyt ja on ehtinyt hetken asiaa miettiä niin työmäärä tuntuu kyllä lamauttavalta. Silti haluan kokeilla. Jos juoksarista ei tule mitään, niin sitten palautetaan pikaisesti 2on2off Kikin mieleen. Tarkoitus on tehdä on-offia kotona laatikon avulla, jotta se pysyy mielessä. Positiivinen asia on se, että nyt kun Kiki on saanut juosta alasmenoa näytti sen kokonainen puomisuoritus jo selvästi vauhdikkaammalta. Jos en jaksa juoksaria työstää loppuun asti, niin ehkä ja toivottavasti hyödyn siitä silti. 

Noiden ajatuksien pyöriessä mielessä en ehkä ihan saanut itseäni sparrattua Juhan 30 esteen rataan. 3. Leirin teemana oli: "Oma ohjausidentiteetti". Niinpä siinä sitten muutamasta kohdasta Juhan kanssa väänsin ja treenikaveri myöhemmin huomauttikin Juhan sanoneen mulle: "Teoriassa tuo voisi toimia" ja "Älä ajattele vaan tee niin kuin minä sanon". Että näin meillä tällä kertaa! :D Saatiin kyllä kaikki kohdat pätkissä vihdoin sujumaan, mutta tällä hetkellä en jaksa vielä katsoa niitä videoita. Pieni epätoivo. Tavoitteena vois olla että joku kerta Juhan treeneissä sais loistaa niin omalla asenteella kuin teknisesti oikein suoritetulla radallakin. Ehkä eniten ärsyttää omassa tekemisessä että taas vaan roiskin menemään enkä muistanut katsoa koiraa. Koiraan luottaminen on tietenkin hyvä asia, mutta yhdessä me kuitenkin sitä rataa tehdään.

Juhan ja Jenna treeneistä kirmattiin Niinun hallille valokuvaan - kaikki koirakot kuvattiin ja niistä tulee sitten Fitdogin fb-sivuille fanikortit. Hah! Valokuvasta sitten Jerryn rääkkiin ja oli muuten hyvä rääkki se! Reaktionopeutta testattiin ja juostiin pitkin ala-asteen liikkasalia. Tarkoituksena tehdä käännöksiä kovasta vauhdista matalalla, koska se on se mitä väsyneenä tarvitsee agiradalla - hallitut käännökset. Sen jälkeen olikin jalat puupökkelöinä. Fysiikkatreenien jälkeen vielä pikkujoulunvietot leirin porukalla ennen kuin pääsi ansaituille yöunille.

Voin kertoa että sunnuntaina oli aika nihkeetä saada itseään liikkeelle. Sinänsä hyvä että päivä alkoikin fysiikkatreeneillä. Pakkohan siinä on herätä kun kroppakin herää. Vuorossa ah aina niin ihanaa kuntopiiriä! Neljään kertaan tehtiin ja viimeisellä kierroksella yleisöstä tuli sellaiset kannustukset että oli pakko tsempata ja repiä itsestä irti vielä lisää! Niin ja jos ei vielä tässä vaiheessa ollut lähes puujalat niin sitten kun istahti hetkeksi tuon treenin jälkeen ja yritti päästä uudestaan liikkeelle niin.. Onneksi lämmittelyt ja agitreenien imu saivat jalat taas liikkeelle eikä agilityä tehdessä huomannut jalkojen voimattomuutta.

Teemun treenissä päästiin taas kiinni rytmitykseen, joka on niin mun lemppari asia opetella kun joku jaksaa rautalangasta vääntää!
Ja kiitos jälleen treenikaverille joka sanoi että: "Juokse!" ja sittenhän mä juoksin, joten alkoi jarrutuksetkin näyttää siltä miltä pitää. Miten siistiä juosta ja jarruttaa ja kiihdyttää ja koira reagoi siihen just niin kuin pitää kun oman liikkeen vauhti muuttuu tarpeeksi! Tais mulla joku lamppu syttyä tässä treenissä!

Niinun treenit vikana ja niissä vähän putkiansaa ja kaikkea muuta kivaa. Niitäkin videoita tulossa kunhan jaksan paneutua. Mäcci on taas reissussa niin ei oo kunnon työvälinettä videoiden pilkkomiseen. Tässä kuitenkin yksi pätkä Niinun treenistä. Tein sokkarin jälkeen peruskäännöksen - ja tälläseen kohtaa en aiemmin olis mitään peruskäännöstä tehnyt, koska olisin pelännyt että Kiki valuu liikaa. No ei se valunut kun tein jarrun kunnolla. Pienestä on nyt ilo revittävä!
Näiden kaikkien vaihtelevien fiilisten vuoksi haluan nyt taas hetken keskittyä treenaamiseen. Varsinkin hallikaudella kisaaminen rajoittaa treenaamista, sillä halliaikaa vaan on niin paljon vähemmän. Mä haluan oppia ja kehittyä, haluan opettaa koiraa ja mihin päästään kun paneudutaan treenaamiseen. Kisaaminen on toki kivaa, mutta ehkä enemmän bonus. Ainakin nyt on tälläiset fiilikset. Oikeasti haluan treenata edistyäkseni, en siksi että pärjäisi kisoissa paremmin.


torstai 11. joulukuuta 2014

Puomi ja aa etenee

Maanantaina Sporttiksella päästiin taas tekemään Kikin kanssa puomia ja Lilin kanssa aata.

Kikin puomitreeni menee etupalkalla 100 % osumilla. Kokeilin jälleen lentävää palkkaa ja ensin boxiin osui vain jokunen tassu, sitten tuli yliloikkia. Palasin etupalkkaan ja taas täydet osumat. Olen nyt parilta eri tyypiltä kysellyt miten mun kannattaisi asiassa edetä. Toinen on sitä mieltä, että tehdään etupalkalla ja voisi kokeilla ottaa boxia pois ja katsoa mihin kohtaan luonnollinen laukka osuu. Samalla voisi varioida palkkausta - tuleeko esteen jälkeen vai miten. Toinen on sitä mieltä, että Kikin laukka on todennäköisesti kisatilanteessa eri vireestä johtuen, joten vauhtia olisi hyvä saada heti ja siksi olisi hyvä haastaa lentävällä palkalla. Tietenkin niin, että vaikeuttaa lentävää palkkaa vähitellen. Oleellista myös palkata superhyvin hyvistä osumista ja huonoissa osumissa / ei ollenkaan osumaa palkka pois.
Taidan kokeilla jotain välimuotoa näistä! Viikonloppuna katsotaan Jennan kanssa asiaa.

Lili teki aata ekaa kertaa ilman mattoa. Ei sillä näyttänyt olevan mitään merkitystä. Nostin aata nyt vähän reippaammin ja siksi tein sitä ensin takaperin ketjuttamalla.  Tänään olisi tarkoitus tehdä aata jo hieman kauempaa lähettämällä.
Aan lisäksi Lili teki rengasta. Laitoin tällä kertaa siivekkeet tukemaan. Edelleen aa vaikeampi jos olen itse renkaan vasemmalla puolella. Kokeiltiin taas putkijarrua ja nyt musta tuntui että Lilillä syttyi lamppu asian suhteen. Tässäkin jatketaan kokeilemista.

Kikin kanssa tehtiin nopeasti toteutettuna keppitreeniä ja mun mielestä se kyllä taas edistyi! Kesti jo vähän liikettäkin putkesta huolimatta! On vähän jäänyt treenisuunnitelman lukeminen, pitää taas muistaa katsoa mitä siellä on. Onneksi jotain treenejä on tullut tehtyä ihan siinä sivussa, kuten kisoissa treenattu rytmitystä ja muuta vastaavaa.

Tänään molemmat pääse tekemään taas jotain. Todennäköisesti samalla teemalla jatketaan. Lilin kanssa olis ehkä jossain välissä syytä tehdä edes muutaman esteen pätkää, nyt ollaan keskitytty lähinnä kontaktiesteisiin ja vähän kääntymiseen. Hyvä päästä treenaamaan, kun Lili oli eilen repiä pelihousunsa kun parina päivänä kepo on vastannut lenkeistä eikä koirat oo pimeyden takia päässeet edes metsään. Tehtiin sitten temppuja joihin molemmat osallistuivat erittäin innokkaasti! Jostain pitäis saada vähän lisää aikaa vuorokauteen niin vois panostaa temppuihinkin..

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Treenilöisiä videolla

Tämän viikon treenit Huippista lukuunottamatta videolla ainakin osittain.

Yllä Lilin aa. Tein ensin yksinään ja se olikin hankalaa, koska ei olla aikasemmin noin tehty. Siksi tein ensin osissa. Ihan hyvältähän tuo näyttää. Hieman hankala palkata ja seurata osumakohtaa samaan aikaan, sillä boxin kanssa se on niin paljon helpompaa. Mutta kyllä mä kehityn tässä. Hyvistä osumista leikittiin enemmän, huonommista sai palkan, mutta otin sen nopeammin pois.

Kiki teki viime maanantaina kepeille persjättöä ja takaaleikkausta, sekä poispäinkääntöä keppien jälkeen esteelle. Muuten hyvä mutta tein käännön myöhässä jolloin Kiki ehti jo kääntyä kunnolla muhun päin ennen kuin hokasi mitä tarkoitin. '

Tiistaina Kiki aloittu juoksut ja oltiin Huippiksessa. Treenattiin erikoisesteiltä tiukkoja käännöksiä. Ei niissä mitään vaikeuksia ollut. Valsseja tuli treenattua samalla ja siinä tarvii kyllä edelleenkin multa napakkaa ohjausta. Muuten valuu ja ihan syystä. Oli kiva tehdä helppoa 18 esteen rataa vastapainoksi Fitdogin haasteille.

Torstaina molemmat olivat Jerry Ketolan hoidettavina. Kikillä selässä edelleen jäykkyyttä, mutta pienemmällä alueella kuin viimeksi. Positiivista. Lili pääsi ekaa kertaa käsittelyyn ja yllätti mut rauhoittumiskyvyllään! Sillä olikin jumia enemmän kuten odottaa saattaa. Sen tyyli kun on tehdä kaikki sata lasissa, niin mitä muutakaan siitä voi seurata.. Jerry sai jumeja hyvin auki ja tsekkaus puolen vuoden päästä. Oli vähän sitä mieltä että sitten kun alkaa Lilin kanssa enemmän harrastaa olis syytä käydä tarkistuksessa tiheästi. Jerry havainnollisti mulle miten takajalat nousi ylös ja aukesi lonkista keskenään aivan eri tavalla ennen hoitoa. Oikea takajalka kiertyi selvästi. Hoidon jälkeen oli jo paljon suorempi. Ei sen tartte kuulemma välttämättä olla mitään rakenteellista "vikaa". Puolieroja toka aina löytyy. Lili oli sitten vastaavasti vasemmalta edestä jumissa, eli ristikkäin. Tiukat käännökset on Lilille vaikeampia oikealle edelleen, johtuisko siitä että oikealta takaa voimattomampi?

Lauantaina mentiin treenimään viime Fitdogin Juhan rytmitysrataa. Lotta ja Ralli tulivat treeniseuraksi. Aika nihkeetä olis yksinään rakentaa tollanen 34 esteen rata.
Tässä nyt nopeana koosteena video, jossa vika hyvä veto. Alun putkijarrua hiottiin taas muutamaan kertaan, mutta huomattavasti vähemmän kuin ekalla kerralla! :D Samoin suoran putken jälkeistä rymityskohtaa ennen aata hiottiin. Meidän seuran kenttä on vähän lyhyempi, mutta leveämpi mitä Juhalla, joten jotkut kohdat (kuten edellä mainittu) oli hieman lyhyemmällä etäisyydellä, mikä toi vähän eri ongelmia kuin mitä Juhalla.

Lopuksi tehtiin vielä puomin alasmenoa niin, että se oli putken painojen päällä. Jos palkkaaja heitti palloa suunnilleen oikeeseen suuntaan Kiki teki juuri kuten haluttiin. Jos taas pallo lensi minne sattuu niin sinne koirakin meni.

Lili teki kääntymistä, jossa taas oikealle kääntyminen vaikeampaa kun ei tee niin tiukkaa kaarretta. Otin käyttöön käskyt "oikee" ja "vasvasvas". Sitten tehtiin etenemistä ja rengasta. Rengas on vaikeampi jos mä oon renkaan vasemmalla puolella. Oikeelta helpompi. No eiköhän se joskus tule valmiiksi sekin! Lilistä videota myöhemmin.

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Uusi projekti

Ettei vaan treenin aiheet loppuis kesken niin aloitettiin sitten Kikin kanssa tälläinen projekti:
Olin jo tätä ennen tehnyt treeni- ja kisasuunnitelman koko kaudelle kesään asti. Taitaa se suunnitelma mennä hieman uusiksi, kun sinne pitää nyt mahduttaa puomin juoksarinkin treenamiset. Tarkoituksena on suhtautua puomin uudelleen opetukseen kevyesti. Aan tein kunnolla ja pidettiin kisataukoa, nyt mennään vähän fiilispohjalta ja katsotaan mihin päädytään. 2on2offit pidän rinnalla.

Tähän projektiin en olisi lähtenyt, jos Kiki ei osaisi boxia jo valmiiksi. Kokeilen ensin kotona muistaako boxin tai pitääkö pientä boxia eri asiana. Sille oli onneksi ja mun toiveen toteutumiseksi päivän selvää mitä boxilla tehdään. Hallissa kokeilin sitten lähettää kauempaa boxille ja joka kerta se sinne nätisti laukassa asetteli (no ei se nyt hirveesti tähdännyt, rullas vaan) tassunsa. Sitten otettiin puomin alastuloa pariin kertaan ja viimeisenä videolla näkyvä testi. Ekassa toistossa se ottaa raville, koska tietenkin ajattelee että se on se sama vanha juttu. Sitten se näkee boxin ja pallon ja ottaa takaisin laukalle. Toisella toistollahan se tulee jo kokonaan laukalla.

En olisi tähän lähtenyt, jos en olisi niin epätoivoinen meidän hitaan puomin kanssa. Kikillähän ei edelleenkään voi käyttää etupalkkaa, mikäli samalla vaaditaan pysäytystä koska se käyttää silmää. Juoksareissa se ei ole ongelma, koska se saa sinne palkalle mennä. Mulla olis ollut joka tapauksessa hirveän iso työ saada 2on2offit taas nopeaksi, niin päätin sitten ennakkoluulottomasti lähteä kokeilemaan tätä tyyliä. Jos tää ei toimi, niin toivon kuitenkin että se vahingossa  nopeuttaisi 2on2offin suorittamista. Jenna lupas fitdogissa mua neuvoa tämän asian kanssa. Ja olen ymmärtänyt että jotkut ovat boxilla puominkin opettaneet.

Jännä nähdä mitä tästä tulee! Kokemuksia otetaan mielellään vastaan mikäli jollain niitä on!

maanantai 1. joulukuuta 2014

Keppiongelma?

No en nyt ihan sanoisi sitä ongelmaksi, mutta pientä päänvaivaa aiheuttaa kisoissa kepit. Nyt olen mielestäni kuitenkin päässyt lopputulokseen siitä, mistä tuo ongelma näyttäisi johtuvan. Lokakuun lopusta olemme harjoitelleet vaikeita keppikulmia etupalkalla niin, että mä olen hyvin passiivinen liikkumaan ja Kiki saa hakea kepit. Toiseksi viimeisissä kisoissa Kirkkonummella sitten ihan tarkoituksella kokeilin onko treenien suoritukset jo niin varmalla pohjalla, että Kiki osaa hakea kepit kisoissa. En oikeastaan edes ajatellut, että se olisi sille eri suoritus kisoissa kuin treeneissä. Yleensä sillä ei ole ollut mitään kisavire vs. treenivire asioita vaan on kisoissakin tehnyt juuri niin kuin on opetettu. Sainkin sitten huomata, että kahdella ekalla radalla Kiki ei keppejä hakenut ja toki silloin oli hieman hankalammat sisäänmenot ja itse seisoin paikoillani. Kolmannella radalla se haki kepit hienosti, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna silloin liikuin itse. Kahdella ekalla radalla ei juuri muuta vihreitä tullut keppien lisäksi, joten olin todella iloinen kolmannen radan nollasta ja varsinkin keppisuorituksesta.

Eilen Lägin kisoissa Lohjalla ekalla radalla oli hieman hankala kepeille lähestyminen ja hämyesteitä myös ympärillä. Kokeilin taas josko Kiki hakisi kepit. No ei se niitä hakenut. Ekalla kerralla umpikulmasta haki ehkä kakkosväliin, tokalla lähetyksellä muistaakseni taipui ekaan väliin muttei jatkanut pujottelua vaan jätti jonkun välistä. Sitten hetken rauhotin tilannetta ja kolmannella (muistaakseni, ei ole videolla) Kiki haki kepit oikein. Tokalla radalla oli tosi hankala keppikulma meille, koska siinä oli pakko päästä itse keppien vasemmalle puolelle eikä Kiki vielä kestä todella jyrkkää takaaleikkausta kepeille. Sain Kikin tulemaan käteen ennen keppejä, jolloin pystyin sen saattamaan kepeille päästen itse keppien vasemmalle. Tästä sainkin kanssakilpailijoilta kommenttia että hienot kepit! No oli - varsinkin meille, kun se oli tunnetusti vaikea kohta! No ei siitä radasta nollaa tullut, kun varmaan oma ote herpaantui keppien mentyä oikein ja olin myöhässä aan jälkeen.
Vikalla radalla olin jälleen liikkeessä ja Kiki haki kepit hienosti. Tästä tein päätelmän, että koska Kiki on opetettu liikkeeseen ja autan sitä liikkeellä kepeille, niin silloin se osaa hakea kepit. Ei mun tartte sitä mennä koukkimaan tokasta keppivälistä pääasia että mun liike ja rintamasuunta on kohti keppejä.  Jatkamme siis keppiharjoittelua, mutta kisasuorituksessa en voi vielä vaatia siltä keppien hakemisia olemalla itse passiivinen.

Lägin kisoissa oli tuomarin Jari Suomalainen. Kivoja ratoja. Ansapaikat löytyi, mutta ei mitään mahdotonta. Vika hyppyrata oli kivoin, koska siinä sai juosta! Ja olin sitten myöhässä enkä ohjannut yhtä hyppyä, joten 5 kiellosta. Eka rata oli tosiaan hylly, hyllytin itse kun halusin ottaa yhden kohdan uudestaan ja tokalla radalla Kiki hyppäsi saman esteen toiseen kertaan kun kartturi ei ollut oikein kartalla. Pieniä virheitä. Kyllä me vielä se tuplanolla ja voittonollakin jostain kalastellaan!

Ratapiirrokset kopsattu Jari Suomalaisen blogista

1. rata

2. rata 
3. hyppyrata


Viime fitdogin leirin teemanahan oli "ohjauksen perustekniikat" ja sitä noudatin näissä kisoissa ohjauksessani. Tein paljon peruskäännöstä kohtiin, joissa olisin saattanut muuten tehdä vastakäännöksen. Omaa ajoitusta pitää vielä hioa, mutta Kiki tuli kääntöihin eikä rykäissyt minnekään ansaesteille! Tästä lähtien joka kisoissa mulla on joku tavoite. Kirkkonummellahan se oli kokeilla keppiosaamista, Lohjalla tehdä peruskäännöstä. Seuraavissa kisoissa eri tavoite. Tavoite riippuu hieman rataprofiilista, koska onhan se nyt vähän turhaa harjoitella kepeillä persjättöä jos siinä ei ole rataprofiilin kannalta mitään hyötyä.