tiistai 26. marraskuuta 2013

Puomi itsenäiseksi

Aalla. Kuva: Laura Larmi
Kikille alettiin opettaa puomi ja aa 2on2offilla, sillä se vaikutti hyvältä keinolta saada varmat kontaktit. Oikeasti en itse tiennyt agilitystä mitään ja luotin valmentajaan. :) Aata ja puomi opetettiin molempia ensin sivusta ohjaamalla koira kontaktille ja palkattiin siinä. Sitten kun alettiin ottaa ensin puomia kokonaisena, niin laitettiin targetti namein varustettuna puomin kontaktin jälkeen. Muutamia kertoja Kiki meni puomia hihnassa namein ohjattuna, sitten se oppi että namit odottaa puomin päässä ja sille tuli kiire targetille. Siitä lähtien Kiki sai tehdä puomin itse ja lujaa se sen suorittikin. Jossain vaiheessa viime talvena aloin sitten vahvistamaan 2on2offissa pysymistä ottamalla Kikin jälleen puomin /aan sivusta kontaktille. Tein tätä myös kotona sohvatyynyn avulla. Juostiin yhdessä sohvatyynylle, minä jatkoin matkaani, Kiki jäi 2onoffiin ja vapautin ja heitin palkan eteen. Sitten otin Kikin jälleen sivusta kontaktille puomilla / aalla ja etupalkka oli valmiina odottamassa. Vapautin palkalle. Nämä edellä mainitut keinot kyllä vahvistivat Kikin pysymistä 2on2offissa niin kauan kuin halusin sen pysyvän. Sitten käytin etupalkkaa kokonaisella puomilla, kunnes tajusin (valmentajan avustuksella) että etupalkka on Kikille liikaa. Etupalkka kokonaisen puomin tai aan jälkeen aiheutti himmailun laskevalla osalla. Kiki tiesi että kontaktille pitää pysähtyä, mutta vaatimus pysähtyä menemättä etupalkalle oli liikaa vaadittu siltä, joten vauhti kärsi. Ensin en edes tajunnut että se hidastaa niin paljon etupalkan kanssa. Tai ehkä vaan ajattelin että kyllä se vauhti sitten tulee sieltä. No joka tapauksessa vauhti kärsi puomista tuli todella hidas. Aalla sama ilmiö ei niin paljon näkynyt.
Kuva: Laura Larmi
Kesällä sain vinkkejä siihen miten voisin taas alkaa vahvistaa puomin suorittamisen vauhtia. Kokeiltiin ottaa targetti takaisin. No se toimi ehkä vähän ja välillä. Kokeiltiin että apupalkkaaja heittää lelun sitten kun olen vapauttanut Kikin. Ideana tässä oli myös se, että olisin itse voinut jäädä jälkeen ja Kiki juoksisi silti puomin täysiä. Jos vedätän niin silloin se kyllä tulee puomin melko lujaa. No ehkä taas hetken toimi se että apupalkkaaja heittää lelun. Sitten Kiki alkoi hiippailemaan ja odottamaan milloin lelu lentää. Pallo ei sopinut tähän tarkoitukseen ollenkaan, se on Kikin mielestä liiankin hyvä palkka, eli se himmaili vielä enemmän eikä edes tullut 2on2offiin.
Hessu Hopon korvat! Kuva: Laura Larmi
 Tämän jälkeen kyselin taas ohjeita. Sain ohjeeksi aloittaa targetin vahvistamisen. Mulla oli keinun alkeisopetusta varten vanerilevy olemassa ja päällystin sen. Tuli aika monesta palasta kun siihen hätään en päässyt kauppaan..
Mitat 38 cm x 24 cm
Aloitin siis tolla levyllä niin, että laitoin Kikin vähän matkan päähän istumaan ja vapautin sen, mulla oli lelu valmiina levyn päällä ja kun Kiki iski etutassuna levylle leikittiin hurjasti. (Ihan alkuun kokeilin ensin namilla ja sitten vasta lelulla leikittäminen, mutta namin kanssa ei ollut tarpeeksi vauhtia). Tätä leikkimistä tehtiin kotona ja sitten treenihallilla. Tarkoituksena oli siis se, että Kiki tulis aina täysiä levylle leikkimään. Seuraava steppi oli leikittää Kikiä puomilla niin että se pysyy 2on2offissa. Jos takajalat putos kontaktilta leikki loppui siihen. Tätä jatkettiin taas jonkun aikaa. Hyvin nopeasti Kiki oppi kyllä että täytyy pysyä 2on2offissa.

Sitten otettiin puomin alastulo maxi-pöydän päälle ja targetti puomin alastulon päähän. Lelu taas targetille odottamaan ja Kiki pöydälle. Tarkoituksena taas että Kiki tulee täysiä leikkimään. Tähän asti on toiminut kivasti. Kohta nähdään mitä käy kun otetaan kokonainen puomi tällä tekniikalla.

maanantai 25. marraskuuta 2013

Ekat kisat kolmosissa ja mahtava fiilis!

Melkein talvi?
Sunnuntaina suunnattiin Lempäälään Tamskin kisoihin. Siellä oli myös russelimestaruudet, joihin treenikaveri oli menossa, joten oltiin ajoissa paikalla 2-luokkaa varten. Onneksi meidän hauvat osaa odottaa häkissä rauhassa. Muuten tollaset koko päivän kestävät kisareissut olis aika mahdottomia.

Mua tietysti jännitti ekat kolmosten kisat hirveesti! Sitten kun näin minien menevän ekana suoritettavaa hyppyrataa sain huokaista helpotuksesta. Rata ei vaikuttanut ollenkaan pahalta. Takaakiertoja siellä oli toki paljon, mutta ei mitään sellaista kohtaa, mistä ajattelisin että tsägällä selvitään.

Lähdin ekalle radalle hyvällä fiiliksellä. Tunnuttiin olevan molemmat hyvässä vireessä ja odotettiin innoissamme radalle pääsyä. Rata meni oikeastaan niin kuin olin suunnitellutkin. Sitä en tosin ottanut huomioon, että koska hallissa on niin kova meteli, niin eihän Kiki kuule mitään putkijarrusuhinaa. Siihen täytyy ehkä sitten tottua. Tosin Haun hallissa oli lauantaina kisat, joissa olin töissä ja siellä oli kyllä todella hiljaista.. Että siellä putkijarrun olisi kyllä kuullut. Olin todella tyytyväinen meidän suoritukseen. Toka vikalla esteellä halusin tehdä päällejuoksun, kun jotkut valssasivat ennen toka vikaa estettä. Ja se päälle juoksu toimi aivan moitteetta! Ei hävitty huipuille kuin muutamia sekunteja ja tää oli meidän eka rata kolmosissa! En kyllä olis uskonut että tehdään heti ekalla radalla nolla! Olin niin tyytyväinen. Todella kiva huomata, ettei ne kaikki radat ole mitenkään vaikeita ja että meidän taidot riittää aivan hyvin. Tai Kikin taidot kyllä riittää, enemmän se on mun vireestä ja mun luottamuksesta omiin taitoihini kiinni tehdäänkö onnistunut rata. Tultiin sijalle 9. /56. Ja siellä oli muutamia nollia meidän jälkeenkin. :) Aika kovassa seurassa oltiin. 

Esteiden nro 16 ja 17 välistä puuttuu yksi hyppyeste. En jaksanut lisätä.

Toka rata oli agirata, eikä siinäkään ollut mitään super pahoja ansakohtia. Takaakiertoja tällä radalla riitti oikein urakalla. Olin iloinen että pääsisin tekemään jopa kaksi kertaa mun tän hetkisen lempparin eli takaakiertopersjätön. Ennen radalle menoa sanoinkin että mulla on niin löysä fiilis, että miten saan oman vireen nostettua. Täynnä olevassa hallissa on pakko keskittää ajatukset Kikin huomion pitämisessä muhun, joten ei voi niin paljon riehua juuri ennen radalle menoa. Varsinkin kun tuolla oikein erikseen mainittiin että lelut  ja namit pitää sitten jättää radan ulkopuolelle. Olen tottunut pitämään lelun taskussa, jotta saan heti radan jälkeen palkattua. Olishan sen lelun toki voinut antaa jollekin ja pyytää viemään maaliin, jotta olis voinut just ennen rataa riehuttaa Kikiä. No nää on näitä juttuja joihin varmasti tulee rutiini kun kisaa enemmän.

Kuitenkin olin mielestäni ihan hyvässä vireessä radalle päästyämme. Toki nyt videota katsellessani huomasin että kontaktit oli melko hitaat, koska en itsekään juossut niin paljon eteen. (Edelleen puomin itsenäistäminen on käynnissä ja kirjoitan siitä pian.) Pääasia kuitenkin, että rata meni taas niin kuin olin suunnitellut. Ehdin hyvin molempiin peräkkäisiin takaakiertopersjättöihin ja muutkin kuviot meni hyvin. Kontaktit oli varmat. Toka vikalla esteellä rima tippui päällejuoksussa. Ehkä olin liian lähellä estettä tai sitten se oli työtapaturma. No kuitenkin, hieno vitosen rata tuli tehtyä! Ihanneaika näytti olevan aika tiukka. Meidän hitailla kontakteilla alitettiin ihanneaika 2,5 sekunnilla. Edelleen Kiki on niin hieno! Se on kyllä osoittanut tekevänsä just niin kuin sille on opetettu, joten loppu on sitten aivan musta kiinni! Tällä radalla vitosella oltiin sijalla 13/54. Ei paha sekään. Jos rima ei olis tippunut oltais tultu sijalle 5. Tällä radalla ei ollut kuin seitsemän nollaa, joten meidän vitoseen täytyy olla tyytyväinen.


Oli kyllä niin kiva kisata ja huomata, että me osataan! Me tehtiin hyvää yhteistyötä enkä mä tumpeloinut mitään tyhmiä mokia. Olen meihin molempiin hyvin tyytyväinen. :D Nyt sitten vaan pitää miettiä miten sitä talvella kylmällä haluaa kisata. Joissakin kisoissa käydään kyllä. Sitten ehkä talven aikana on Kiki sterilointikin edessä. Vaikka oli ihan mahtava päivä, niin oli se kyllä rankkakin. Koko reissuun meni 12 tuntia. Tänään käytiinkin sitten Kikin palauttavan aamulenkin lisäksi päivällä metsässä samoilemassa. Lisäksi Kiki oli onnekas kun pääsi viime yönä meidän sänkyyn nukkumaan. Se on erittäin harvinaista herkkua, sillä ne kerrat kun se on saanut nukkua meidän sängyssä on laskettavissa yhden käden sormilla.

torstai 21. marraskuuta 2013

Muistitreeni

Onpa taaaas mennyt tovi viime postauksesta. Sanottakoot että viimeinen työharjoittelu on nyt ohi! Jee! Tarkoittaa siis sitä että ihan oikeasti valmistun joulukuussa! Nyt on kouluakin sen verran vähän, että ehtii taas päivän valossa Kikin kanssa pitkille lenkeille. Hölkkäämässä ollaan käyty ja viime hölkällä Kiki innostui vetämään mua. Valjaat ja juoksuvyö meillä on varusteina aina hölkällä, mutta en ole sen kummemmin innostanut Kikiä vetämään. Viime hölkällä tein muutenkin spurtteja Kikin ollessa vapaana, mutta kokeiltiin vielä sitten valjaissa vedättämistä ja Kiki aivan innostui!

Treeneissä ollaan toki käyty mutta nekin postaukset ovat jääneet kirjoittamatta, kuten Vapun ja Janitan luentojen herättämät ajatuksetkin. Jossain välissä sitten.

Eilen tehtiin kuitenkin muistitreeniä. Tää oli aika hauska harjoitus, joka meni hyvin jos mä keskityin.


Tässä oli siis neljä estettä, viisi numeroa kun putken suut oli molemmat vaihtoehtoina. Sitten ohjaaja aina sanoi esteiden numeroita esimerkiksi 1,3,4 ja maali (5. este aina maali). Hetken sai miettiä ja sitten suoritettiin. Samaa rataa sai kokeilla eri ohjauskuvioilla, sillä tarkoituksena olikin katsoa mitkä ohjaukset tulee ensimmäisenä mieleen ja mitkä sitten olisivat ehkä toimivimpia. Ja kun meni hyvin, niin sitten sai taas uudet numerot. Mahdollista oli myös että sanottiin jotkut esteet suoritettavan takaakiertona ja sitten lopussa aloitettiin 4. esteen takaa. Alussa mä olin taas niin kujalla, se perus treenimoodi missä mä olen aivan liian hidas ja lahna jne.. Sitten kun sain itseeni vauhtia meni hyvin. Sitten taas jossain välissä keskittyminen herpaantui ja menin vaan tekemään, enkä sen kummemmin miettinyt. Vaatii ehkä multa tollanen tehtävä paljon - pitää keskittyä useampaan otteeseen eikä voi vaan mennä tekemään. Kikihän tekee just niin kuin mä sitä ohjaan. Jos olen hidas, se on hidas. Jos mulla on ajatusta, se tekee pienet käännökset.

Todettiin Sonjan kanssa, että meillä toimii paremmin vastakäännökset kuin valssit. Sitä mieltä olen ollutkin. Vastakäännöksissä (tai jaakotuksissa) olen ajoissa, teen napakammat käännökset, kun taas valssit valuu. Pitäis ehkä laittaa valssit pannaan siksi aikaa kunnes olen opetellut ne kunnolla?? Tossa kuviossa peruskäännöksetkin toimi hyvin, sillä vauhtia oli kuitenkin aika vähän. Etukäteen mietin että Kiki valuis peruskäännöksillä hirveästi. No ei valunut.

Viime viikon treeneissä tehtiin 32. esteen rataa. Sekin meni yllättävän hyvin! Matti sanoi että helpoissa kohdissa tulee virheitä eli Kiki tiputti riman jossain helpossa kohdassa, kun en siinä tehnyt itse täysillä. Pitänee kiinnittää tähän huomiota.

Ensi sunnuntaina on ensimmäiset kolmosen kisat. Jännityksellä ja mielenkiinnolla odotan niitä. Varmasti vois mennä hyvin, jos mä saan tehtyä hyvän suunnitelman radalle ja teen täysillä. Jää nähtäväksi miten käy!

lauantai 9. marraskuuta 2013

Nyt sinne kolmosiin!!

Tänään I-HAHin kisoissa saatiin se mitä lähdettiin hakemaan. Vika nousunolla! Leena Rantamäki-Lahtinen oli tuomarina, ja jos joku ei vielä sitä tiedä, niin hän tekee kivoja ratoja. Aika suoraviivaisia, ei mitään supervaikeita juttuja. Siitä syystä tulikin aika monta nollaa.

Mä olin yövuorojen jäljiltä vielä vähän sekasin - mikä päivä - mikä aika -fiiliksillä. Lämppälenkillä kunto loppu heti muutaman juoksuaskeleen jälkeen. Tästä syystä rata ei ollut nopea ja muutamat kaarroksetkin valui (niin olenko sanonut että inhoan tällä hetkellä valsseja?? Mä en niin osaa niitä, eikä niitä ehkä ole myöskään Kikille niin tarkkaan opetettu), mutta tehtiin tasaista työtä ja se riitti nollalla kolmanteen sijaan ja mikä tärkeintä SERTiin! Radan jälkeen sanoinkin etten ole ollenkaan varma riittääkö aika sertiin. Medien voittaja veti koko kisojen pohja-ajan, siinä maksitkin hävis.
Plussat:
+ kontaktit
+ kepit
+ toisessa päässä oleva "serpentiini" ei valunut
Miinukset:
- ne valuvat kaarteet
- ohjaaja oli hidas

Ylipäänsä jäi tyytyväinen fiilis. Aina löytyy parannettavaa, mutta nyt nautin tästä!

Palkinnoksi saatiin Roburin kuivamuonan lisäksi Oriolan korvanputsausainetta ja Intim clean esinahan puhdistusaine koirille. Erittäin hyödyllistä näin niin kuin nartun omistajalle. ;) Niin ja saatiinhan me kaksi lahjakorttiakin I-hahin kisoihin. Ne tulee varmasti käytettyä. I-hahilla oli kyllä hieno ihan oma serti.
Kakkosrata mentiin nollakoirakkona. Ajattelin tehdä hyvää aikaa, kun ei tarttenu tehdä puhdasta. Kiki irtos kyllä hienosti, kepeillä olis silti pitänyt vähän hidastaa, sillä kun olin edellä se meni kakkosväliin. Korjasin sen. Luulin sen jo lukinneen putken, mut koska mä lähdin kääntymään se tuli mun perään. Olisin kuvitellut sen menevän putkeen tein mitä vaan, mut onhan se tietenkin hyvä et se lukee ohjausta. Hylky siitä siis tuli, mut meillä oli kivaa ja mentiin kyllä aika lujaa. Puomin kontaktikin meni hienosti, sillä otin vähän sivuetäisyyttä, kun eteenpäin en pystynyt lopussa vedättämään. Sivuetäisyys näköjään toimi. Ja monessa kohtaa kun lähetin Kikiä kaukaa, niin ihmettelin miten edellä olinkaan. Ehkä tästä joku siemen ajatuksiin kisaratojen tekemiseen vois jäädä. Oikeesti rohkeammin lähettää sitä. Kokeilin takaakiertoon lähettämistä kauempaa niin kuin Rannikko neuvoi, eikä niissä ollut mitään epäröintiä. Tää juttu pitää ainakin muistaa. Ja keppejä vois harjoitella niin et mä oon jo edellä juoksemassa..

Muutenkin alkaa tässä olla suunnitelmat kohdillaan. Valmistun joulukuussa ja tammikuussa loppiaisen jälkeen mulla alkaa PÄIVÄtyöt! Tällä hetkellä ei just ollut kätilön paikkoja avoinna, niin pääsin sitten sairaanhoitajan hommiin päivätyöhön, mikä on kyllä ihan mahtavaa! Jos sitä haluais kisata useammin keväällä, niin se on ainakin töiden puolesta mahdollista.

Toinen mahtava juttu on, että mä saan aika mahtavan joulu/valmistujaislahjan. Siitä sitten lisää kun on enemmän ajankohtaista.
 

lauantai 2. marraskuuta 2013

Paljon asiaa

On ollut niin kiirus etten ole ehtinyt päivittää kuulumisia.
Aloitetaan aikajärjestyksessä eli keskiviikon treeneistä. Ratapiirros tässä.
Matti oli laatinut meille kyseisen radan. Koska viime viikolla harjoiteltiin välistävetoja, niin tässä radassa pääsi sitten harjoittelemaan niitä. Onneks oltiin saatu harjoitella välistävetoa myös viime lauantaina ja sunnuntaina.

Ekalla kerralla päästiin sujuvasti esteelle nro 8. asti. Sitten välistävedossa en rytmittänyt kunnolla, eli en odottanut koiraa, niin Kiki hyppäsi ysihypyn väärältä puolelta. Aloitettiin alusta ja tällä kertaa odotin kasihypyllä ja tein välistävedon vielä kääntäen jalat Kikiä kohti. Puomi oli taas vaikea, sillä en voinut vedättää. Valssasin esteen nro 12 jälkeen (eli myöhässä) ja sain kyllä Kikin esteelle nro 13, tosin haukkumisen säestämänä. Kepeille (14) Kiki lähti mahtavasti ja haki avokulmasta kepit ihan superisti! Kepeillä tein persjätön ja ohjasin nro 15 vastakäännöksellä, sitten leikkasin takaa aalle (16), valssasin ja lähetin Kikin eteen hypylle nro 17. Hiottiin vielä mun valssin ajoitusta esteelle nro 12 ja sehän auttoikin Kikiä kääntymään. Lisäksi kokeilin vielä takaakierto päällejuoksut ja sen välistävedon. Takaakierto päällejuoksu on mulle vaan niin paljon loogisempi kuin välistävedot. Meni taas tosi kivasti! Erityisen ylpeä olin siitä miten Kiki haki kepit ja että tälläkään kertaa persjätössä kepeillä ei ollut mitään ongelmaa. Kiki on kyllä niin mahtavasti kehittynyt kepeillä sietämään häiriöitä.

Torstaina olin Vapun luennolla aiheena "Psyykkinen valmentautuminen koiraharrastuksessa". Siitä lisää myöhemmin. Paljon tuli hyviä vinkkejä ja miettimisen aiheita esimerkiksi siihen miten saa itsensä viriteltyä treeneissäkin kisavireeseen.

Perjantaina Sporttiksella olin suunnitellut tekeväni välistävetoja, aalle takaaleikkausta ja leikkimistä targetilla.
Tein välistävetoja kolmelle rinnakkain olevalla hypyllä. Halusin että Kiki tulee vastakäteen, ettei mun tarvitse kääntyä. Mietin etukäteen, että miten rytmitän omaa menoani. Ekalla toistolla olin hieman väärässä rytmissä. Tokalla kerralla meni ihan nappiin! Tehtiin molempiin suuntiin sekä välistävedot, että takaakierto päällejuoksut. Tältä se näytti.

Olin tosi tyytyväinen näihin! Tärkeintä on se että mä alan hiljalleen oppia miten mun rytmi vaikuttaa Kikiin. Kiki kyllä tekee just niin kuin ohjaa.

Näiden lisäksi tehtiin aalle takaaleikkausta, eikä siinäkään mitään ongelmaa. Tein myös kepeille takaaleikkausta, sillä joskus kokeilin tosi jyrkkiä takaaleikkauksia ja ne oli liikaa. Aloitin nyt ihan lievästä takaaleikkauksesta ja se meni nappiin. Hiljalleen siitä sitten edetään. Tein myös muutaman avokulmaan lähetyksen kepeille ja nekin onnistui.

Targetin vahvistamista tein ensin niin, että Kiki istui muutaman metrin päässä ja kutsuin sen targetille lelulle. Tuli vauhdilla. Sitten tein niin että lähetin sitä maassa istuessani läheiseen putkeen ja siitä targetille, jolloin varmasti tuli vielä lujempaa. Samaa tehtiin hypyn kautta. Kiki on ainakin sisäistänyt että targetti + lelu on kiva juttu!